Ajankohtaista

 

Saavutettavat asiakirjat ja verkkosisällöt -koulutus  

Saavutettavat opetusjärjestelyt  ja palvelut ovat edellytys opiskelijoiden yhdenvertaisuudelle – varmista oma osaamisesi. Avaavan järjestämä Saavutettavat asiakirjat ja verkkosisällöt -verkko-opetus käynnistyy 17.12.2015. 
 
Korkeakouluissa hyödynnetään monipuolisesti sähköisiä opetus-, opiskelu- ja palvelujärjestelyjä.  On koettu, että opiskeluun on tullut lisää joustavuutta. Esimerkiksi Opetus- ja kulttuuriministeriön raportissa Hitaasti, mutta varmasti? (Penttilä 2012) sähköiset järjestelyt saivat opiskelijoilta enimmäkseen kiitosta. Toisaalta sähköisten toimintatapojen esteet ja vaihtoehtojen riittämättömyys haittasivat varsinkin opiskelijoita, joilla on jokin vamma, oppimisvaikeuksia, mielenterveyden tai jaksamisen haasteita, ikääntyneitä opiskelijoita sekä opiskelijoita, jotka kuuluvat kielivähemmistöihin.
 
Uusi yhdenvertaisuuslaki teki koulutuksen tarjoajan vastuun näkyvämmäksi ja esteettömyyttä ja saavutettavuutta täsmentäviä linjauksia on odotettavissa (esimerkiksi YK:n vammaisten oikeudet ja EU:n julkisten verkkosivujen esteettömyysdirektiivi).
 
Stivi-koulutuksessa esittellään saavutettavuuden keskeiset perustelut ja periaatteet. Lisäksi koulutuksessa opastetaan laatimaan saavutettavia asiakirjoja, esityksiä, multimedioita ja verkkosivuja yleisimmin käytetyillä sovelluksilla. Koulutus on hyödyllinen kaikille korkeakoulujen henkilöstön jäsenille, jotka tuottavat asiakirjoja tai sisältöjä ja toivovat ne yhdenvertaisesti mahdollisimman monien käytettäviksi.
 
 
 
 

 

Verkkoviestinnän saavutettavuus -seminaarit 

Suomen Design for All -verkosto järjestää Liikenne- ja viestintäministeriön tuella kaksi koulutustilaisuutta uuden EU-direktiivin mukaisen saavutettavan viestinnän toteuttamiseen.
 
Seminaarit järjestetään Oulussa 19.11.2015 ja Helsingissä 2.12.2015.
 

Seminaareissa kerrotaan erilaisten toimimisesteisten käyttäjien tarpeista, kaikille saavutettavasta sähköisestä viestinnästä ja annetaan käytännönläheisiä suunnitteluohjeita digitaalisen median tuottajien tarpeisiin. Koulutuksessa käydään myös lyhyesti läpi millaista esteettömyyslainsäädäntöä on tulossa ja mitä se edellyttää julkisilta sähköisiltä palveluilta.

 
 
 

 

BlindSquare -näkövammaisten opastusjärjestelmä Apuväline 2015 -tapahtumassa 

5.-7.11. Tampereella järjestettävillä Apuväline 2015 -tapahtumassa on mahdollisuus kokeilla BlindSquare iMajakka -opastusjärjestelmän toimivuutta sisätiloissa. BlindSquare on erityisesti kehitetty palvelemaaan näkövammaisia henkilöitä. Apväline-messuilla on ensimmäistä kertaa mahdollisuus päästä testaamaan järjestelmää. 
 
BlindSquare opastaa reitin Tampereen rautatieaseman laiturilta liukuportaiden ja yhdystunnelin kautta eteläiselle uloskäynnille, josta lähtevät ilmaiset messubussit. Kun messubussi saapuu sisäänkäynnin eteen, ilmoittaa bussissa oleva iMajakka bussin sijainnin. Bussin saavuttua messuhallille iMajakka kertoo messuhallin sisäänkäynnin sijainnin. Messualueella opastettu reitti kulkee pääsisäänkäynniltä Näkövammaisten keskusliiton osastolle, jossa on paikalla BlindSquare iMajakka esittelijä. Osastolta reitti jatkuu edelleen pimeään kahvilaan. 
 
Reitillä on myös kilpailu josta voi voittaa yllätyspalkintoja.
iPhoneen on ilmainen BlindSquare-versio ladattavissa messujen ajan osoitteessa http://bit.ly/bsqevent
 
Mikä on iMajakka
 

Tampereen Apuväline-messuilla esitellään näkövammaisten uuden sukupolven sisäpaikannusjärjestelmä iMajakka. iMajakka perustuu bluetooth-teknologiaan ja toimii kaikissa iPhone-puhelimissa, joihin on asennettu BlindSquare -sovellus. iMajakka toimii samoin kuin äänimajakka, mutta täysin äänettömästi. Kun BlindSquare havaitsee iMajakan, se lukee majakkaan tallennetun viestin käyttäjälle. Havaitsemisen säde voidaan säätää vapaasti muutamasta metristä muutamaan kymmeneen metriin. Yksi majakka voi lähettää erilaisia viestejä. Viestin sisältö riippuu siitä, mistä suunnasta henkilö majakkaa lähestyy. Toisin sanoen majakka kertoo aina onko haluttu kohde edessä, oikealla, takana vai vasemmalla. iMajakka kertoo lisäksi summittaisen etäisyyden kohteeseen. 

Mitä iMajakka ei ole

iMajakka eroaa ulkona käytettävästä Gps-navigaattorista siinä, että se kertoo lähistöllä olevista kohteista, maamerkeistä, eikä sen avulla suunnisteta samoin kuin GPS navigaattorin avulla.

iMajakan Käyttökohteita

iMajakan Käyttökohteita ovat kaikki älykkään kaupunkiympäristön julkiset sisätilat, rautatieasemat, ostoskeskukset, sairaalat ja museot.

iMajakalla voidaan tunnistaa myös liikkuvia kohteita kuten bussi tai raitiovaunu. iMajakka sisänavigointijärjestelmä on uusi tuotekokonaisuus joka täydentää Avaavan wayfinding -palvelua ja KohoSign-opastusjärjestelmää. Kohosigntuoteperhe on kattava, myös näkövammaisten henkilöiden tarpeet täyttävä opastusjärjestelmä.

 

 
 
Design for All Day ja Cities for All -näyttely  

Seminaari 29.5.2015 klo 9.00 - 17.00. Aalto-yliopisto, Design Factory, Stage, Betonimiehenkuja 5 C, Espoo

Cities for All -näyttely 25.-29.5. osoitteessa Otakaari 1, A-siipi, ala-aula.

 
Aalto-yliopistossa järjestettävässä Design for All -seminaarissa nostetaan esiin tuoreita näkökulmia, ideoita, opinnäytetöitä ja kiinnostavia menetelmiä, jotka totetuttavat Design for All -periaatteita ja joilla luodaan kaikkia käyttäjiä huomioivia ympäristöjä, tuotteita ja palveluita. Seminaarin tuottaa Avaava yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Suomen Design for All verkoston kanssa. Tilaisuus on maksuton. Seminaarikielenä englanti.

 

 

 

Seminaariviikolla Otakaari 1:n aulassa on esillä Cities for All -näyttely, joka esittelee suomalaisia ja eurooppalaisia tuote- ja palveluratkaisuja, jotka on suunniteltu käyttäjäkeskeisen Design for All -periaatteen keinoin.  Alunperin World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaan kuuluva näyttely on kiertänyt vuodet 2012-2014 Euroopassa.

Näyttely tarjoaa katsauksen väestön ikääntymisenkin kannalta tärkeisiin muotoiluhaasteisiin ja mahdollisuuksiin. Näyttelyyn kootut esimerkit havainnollistavat, kuinka osallistavalla muotoilulla luodaan todellista lisäarvoa niin ihmisille kuin liiketoiminnallekin – sekä yksityisellä että julkisella puolella. Kansainväliset "DfA practices" esimerkit ovat EIDD Design for All Europe -verkoston jäsenorganisaatioiden valitsemia ja tuotettu yhteistyössä EIDD Design for All Europen, Hahmo Design Oy:n, Avaavan, Teolliset muotoilijat TKO ry:n sekä Kuuloliitto ry:n kanssa.

 (Lisätty 7.5.2015) 

 

Avaava mukana FinnBuild-messuilla 1.–3.10.2014

Avaava ja Rakennusbetoni- ja Elementti Oy esittelevät FinnBuild-messuilla täysvalmiin esteettömän Avaava-elementtikylpyhuoneen. Kylpyhuone on esillä osastolla 6h79. 


Avaava myös järjestää messuilla yhteistyössä Rakennustiedon kanssa esteettömyysseminaarin
Miljoona esteetöntä asuntoa vuoteen 2030 mennessä – Oletko valmis? 

Aika: Torstai 2.10.2014 klo 9.00–11.00

Paikka: Kokoustamo, sali 103

Ohjelma 

9.00-9.10

Tervetuloa ja seminaarin avaus, professori Matti Rautiola, Rakennustietosäätiön yliasiamies

9.10-9.40


Esteettömyys ja Design for All -ajattelu osana rakennushanketta - näkökulmia Suomesta ja Euroopasta, Terhi Tamminen, Avaava, EIDD Design for All hallituksen jäsen.   

9.40-10.00

Ennakkotietoa Ympäristöministeriön "Tehokas ja kestävä esteetön asuntorakentaminen” -hankkeesta, Niina Kilpelä, arkkitehti, Kynnys ry 

10.00-10.30

Paneelikeskustelu: Ammattilaisten ideat ja ajatukset AgeMan® -ikäpukutestauksen jälkeen – miten luodaan toimiva elinympäristö puolelletoista miljoonalle ikääntyneelle? 

Paneelin puheenjohtajana muotoilija, esteettömyystuottaja Katjatuulia Järvenpää, Avaava 

Panelistit ja AgeMan® -ikäpukutestaajat: 

  • Mikko Rikala, muotoilun tuotepäällikkö, teollinen muotoilija, Sito Oy, Teolliset muotoilijat TKO ry:n puheenjohtaja
  • Riikka Steinberg, sisustusarkkitehti, Studio Sirkus
  • Tuomas Rantsi, johtaja, hankekehitys, Skanska Oy  
  • Vertti Kivi, sisustusarkkitehti, dSign Vertti Kivi & Co 

10.30-10.45     

Esteettömyystietokanta, Kimmo Lehtonen, Rakennustieto 

10.50-11.00    

Kommenttipuheenvuoro ja seminaarin päätös, Raija Hynynen asuntoneuvos, Ympäristöministeriö  

(Lisätty 30.9.2014)

 


 

Osallistavat Creative Space -työpajat Habitare -messuilla tuottivat senioriasumisen uusia konsepteja

Avaava isännöi esteettömyysteemaista Creative Space -työpaja-aluetta syksyn 2013 Habitare -messuilla. Työpajoissa ennalta kutsutut poikkiammatilliset ryhmät ja käyttäjät miettivät ikääntyneiden asumismuotoja ja visualisoivat tulevaisuuden senioriasumista. Työpajojen tuloksena syntyi monia uusia ideoita ja innovaatioita ikääntyneiden asumiseen. Parhaimmillaan näistä lähtevät alut toimivat uusien verkostojen ja yritysideoiden löytymiseen. Uudenlaisia, paremmin käyttäjien tarpeisiin vastaavia palveluita, tarvitaan nyt senioriasumiseen - ei pelkästään tulevaisuudessa Työpajassa esille tulleille ideoille mietitään jatkoa ja toivomme, että niistä jalostuisi jotain konkreettista!

Lue lisää työpajojen tuloksista täältä.

(Lisätty 28.10.2013)


 

Avaava Habitaressa 18.-22.9.2013

Avaava on Habitaressa monessa mukana. Oman messuosaston lisäksi Avaava isännöi Ahead!-osaston esteettömyysteemaista Creative Specea koko messujen ajan sekä järjestää keskiviikkona 18.9. yhteistyössä ProudAgen kanssa Design ikääntyvässä yhteiskunnassa -seminaarin. Avaava tuo messuille myös Age Man® -ikäpuvun, johon pukeutuva saa kokea, millaisia toiminnallisia hankaluuksia kehon ikääntyminen tuo tullessaan. 

Lue lisää...

(Lisätty 11.9.2013)


  

Avaava Design for All Europe EIDDn hallitukseen

Terhi Tamminen Avaavasta valittiin kesäkuussa Espanjan Avilassa pidetyssä verkoston vuosikokouksessa EIDDn uuteen hallitukseen. Hallituksen presidentiksi valittiin Ewa Golebiowska (Zamek Cieszyn, Puola) ja vara-presidentiksi  Peter Neumann (EDAD, Saksa). Terhin lisäksi muita jäseniä ovat Markus Haas (Freiraum, Itävalta),  Josyane Franc (Cité du Design, Ranska), Pepetto Di Bucchianico (Design for All Italia), Jesús Hernández Galán (ONCE Foundation, Espanja). EIDDn lähettiläänä jatkaa Pete Kercher (Design for All Italia). Avaava hyvväksyttiin EIDDn jäseneksi alkuvuonna 2013. 

(Lisätty 9.8.2013)


 

Avaava ProudAgen uusi kumppani 

Avaavasta tuli keväällä 2013 ProudAge-kumppani. ProudAge-liike on verkosto, joka muodostuu toiminaan sitoutuneista kumppaneista. Proud Age -liikkeen päämääränä on ennakoida väestön ikääntymistä siten, että Suomeen syntyy uutta ajattelua ja osaamista sekä uusia menestystarinoita. Lähtökohtana on vanhuuden uudenlainen arvostus sekä suomalaisen korkeatasoisen osaamisen valjastaminen palvelemaan yhtä aikamme merkittävimpiin kuuluvaa ilmiötä.

ProudAgen koordinaattori Anna Pylkkäsen tiivistää ProudAgen roolin seuraavasti:

”Proud Age on visionääristä vallankumousta arvokkaan vanhuuden puolesta. On aika nähdä rypyt kauniina, tehdä vanhustyöstä tavoiteltu ala ja luoda Suomelle uusia menestystarinoita ikääntyneiden hyvinvointia tukemalla. Haluamme karistella pölyjä ikääntymiseen liittyvästä yksipuolisesta ajattelusta yhtä lailla hoitoalan kuin myös liiketalouden osalta. Tarvitsemme luovaa ajattelua ja rohkeaa toimintaa. Seniorit voivat olla yhteiskuntamme suurin voimavara.”
www.proudage.fi

 

Avaavasta juttua ProudAge -lehdessä

ProudAge julkaisee nimensä mukaista lehteä. Uusimmassa numerossa (vol 4) on artikkeli myös Avaavasta otsikolla "Estetiikka kuluu kaikille". Lehdessä on juttua myös mm. räppäri-mummosta, Nappi-naapuri -konseptista, sekä seniori-innovoinnin trendeistä ja mahdollisuuksista.

Lue uusin lehti

(Lisätty 1.8.2013) 

 

 

 

 


 

Avaava Design for All Europe EIDD:n jäseneksi 


 Avaava on hyväksytty alkuvuonna 2013 Design for All Europe EIDD -verkoston jäseneksi. EIDD on esteetöntä muotoilua edistävien eurooppalaisten organisaatioiden järjestö. EIDD:n tarkoituksena on edistää aktiivista vuorovaikutusta ja viestintää Design for All -teoriasta ja käytännöstä. Toiminta ulottuu rakennetun ympäristön ja tuotteiden suunnittelusta viestinnän, palveluiden ja järjestelmien suunnitteluun. EIDD tiedottaa Design for All:n hyödyistä ja sovelluksista liike-elämälle ja hallinnon sektorille. Toinen suomalaisjäsen EIDDssä on Teollisuustaiteen liitto Ornamo ry.

(Lisätty 31.5.2013)


 

 

Avaava koulutti venäläisiä esteettömyyteen

Toukokuussa Avaava järjesti venäläisille vammaisjärjestöjen ja kuntien edustajille esteettömyyskoulutuksen Helsingissä. Neljäpäiväisessä koulutuksessa esteettömyyden kenttää avattiin laajasti ja puhujina kuultiin muun muassa Invalidiliitto ry:n, Kuuloliitto ry:n, Kynnys ry:n  ja Näkövammaisten Keskusliitto ry:n edustajia. Myös Ympäristöministeriö, Helsingin Kaupunki ja Espoon Kaupunki olivat mukana kertomassa valtion ja kaupunkien esteettömyysstrategioista. 


 

 

Avaava mukana kehittämässä Viking Linen esteettömyyttä

 

Yhteistyö Viking Linen kanssa alkoi keväällä 2011, jolloin yritys tilasi Avaavalta esteettöyyskartoitukset tehtäväksi M/S Gabriella - aluksella, Tukholman, Helsingin ja Turun terminaaleissa. Osana yhteistyötä Avaava järjesti marraskuussa M/S Viking Gracen laivaesimiehille ”Parempaa palvelua kaikille”-esteettömyyskoulutuksen yhteistyössä Kuuloliitto ry:n, Kynnys ry:n ja Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry:n kanssa. Yhteistyö Viking Linen kanssa jatkuu ja Avaava oli mukana myös M/S Viking Gracen neitsytmatkalla 13.1.2013.

(Lisätty 15.1.2013)